Bahan-bahan untuk buat dadih segera.
3000 ml air kosong
100 gram gula
1 tin susu cair (400 ml)
1 bungkus dadih segera
Cara-cara masakan dadih segera handmade;
1. Didihkan 3000ml air bersama gula dan 1 tin susu cair.
** kalau takde alat sukatan 3000ml boleh guna botol air mineral 1.5L untuk sukat (1.5L x 2botol=3liter sama jugak dengan 3000ml).
2. Selepas mendidih, padamkan api. Kemudian campur kandungan dadih dari bungkusan yang korang beli. Kacau selama 5 minit untuk larutkannya.
3. Masukkan gula buah-buahan (perasa dari bungkusan dadih jugak) dan kacau sehingga sebati.
4. Dah sebati, biar sejuk seketika sebelum tuangkan ke dalam bekas acuan.
5. Lastly, bekukan ke dalam peti sejuk. Siap!
Dah siap beku dan sejuk, boleh la makan dadih.
Contoh Resepi 2
1. Didihkan 3000ml air bersama gula dan 1 tin susu cair.
** kalau takde alat sukatan 3000ml boleh guna botol air mineral 1.5L untuk sukat (1.5L x 2botol=3liter sama jugak dengan 3000ml).
2. Selepas mendidih, padamkan api. Kemudian campur kandungan dadih dari bungkusan yang korang beli. Kacau selama 5 minit untuk larutkannya.
3. Masukkan gula buah-buahan (perasa dari bungkusan dadih jugak) dan kacau sehingga sebati.
4. Dah sebati, biar sejuk seketika sebelum tuangkan ke dalam bekas acuan.
5. Lastly, bekukan ke dalam peti sejuk. Siap!
Dah siap beku dan sejuk, boleh la makan dadih.
Contoh Resepi 2
Dari blog http://jomknitamasak.blogspot.com/2012/09/dadih.html
Bahan-bahan (Dapat 36 pcs bekas kecil)
10gm agar2 serbuk
1 1/2 cawan gula pasir
3 liter air (dlm 12 cwn)
200 gm Coffemate Creamer - boleh juga gantikan dgn susu tepung
1 tin susu sejat/ cair
Perisa jagung, strawberry emulco, perisa pandan dan perisa keladi
Cara-cara
* Masak air, agar2 serbuk dan gula sampai mendidih.Kacau rata.
Bahan-bahan (Dapat 36 pcs bekas kecil)
10gm agar2 serbuk
1 1/2 cawan gula pasir
3 liter air (dlm 12 cwn)
200 gm Coffemate Creamer - boleh juga gantikan dgn susu tepung
1 tin susu sejat/ cair
Perisa jagung, strawberry emulco, perisa pandan dan perisa keladi
Cara-cara
* Masak air, agar2 serbuk dan gula sampai mendidih.Kacau rata.
* Perlahankan api dan masukkan creamer coffeemate dan kacau sampai creamer larut.
* Tuangkan susu cair dan kacau sebati. Kacau hingga hampir mendidih dan tutup api.
* Bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut citarasa yg di kehendaki.
(Saya bahagikan pada 4 bahagian dan satu bahagian letak perisa jagung, 1 perisa keladi, 1 perisa pandan dan satu lagi perisa strawberry. Ikut selera masing2lah ya.)
* Kacau cepat2 setiap perisa tu, dan tuang ke dlm bekas. Biarkan sejuk dan bolehlah di masukkan dlm peti ais.
Siap dan bolehlah di makan..
Note: Saya biasa guna resepi yang kedua nie, sebab mula-mula belajar buat yang tu dulu. Hehe.. Apa-apa pun dua2 resepi nie boleh cuba.. :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan