Jumaat, 20 Jun 2014

Donut

Resepi Donut Lembut dan Gebu

Bahan-bahan:
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil yis kering (mauripan)
1 1/2 sudu besar shortening
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar bread softener
1 sudu kecil donut improver
2 sudu besar gula
1/4 sudu kecil garam halus
1 cawan air (tambah atau kurangkan sedikit jika perlu)

Cara Membuat:
1. Campurkan semua bahan kecuali garam dan air.
2. Gaul rata dan masukkan air sedikit demi sedikit.
3. Bila sudah mendapat adunan yang tidak melekat pada tangan, masukkan garam.
4. Uli hingga menjadi doh yang kenyal dan agak elastik.
5. Tutup doh dengan plastik dan rehatkan hingga naik dua kali ganda.
6. Bila doh sudah mengembang, tumbukkan udara yang terkandung di dalamnya dan bentukkan mengikut paten kesukaan.
7. Rehatkan lagi hingga naik sekali ganda.
8. Goreng dengan api yang sederhana hingga garing di luar dan gebu di dalam.
9. Salut dengan gula atau sebarang topping kesukaan.

Selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan