KEK KUKUS COKLAT
LEMBAB, MUDAH DAN MENJADI.
Bahan A
1 cawan serbuk koko (
tak kisah jenama apa pun )
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
Bahan B
1 1/2 cawan tepung
gandum
1 sudu teh soda
bikarbonat
1 sudu teh baking powder
Bahan C
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur (suhu
bilik)
Cara membuatnya:
1. Ayak semua Bahan B
dan ketepikan seketika.
2. Masukkan semua bahan
A kedalam periuk, dan kacau hingga sebati dengan menggunakan api yang kecil dan
sejukkan.
3. Pecahkan telur
kedalam mangkuk besar dan pukul hingga kembang. Tuang bahan A tadi bersama esen
vanilla kedalam telur tadi sambil di kacau hingga sebati.
4. Masukkan tepung yang
di ayak bersama baking powder dan soda bikarbonat (Bahan B) dan kacau lagi
hingga sebati selama 5 minit.
5. Tuang adunan dalam
loyang dan ikat dengan beg plastik. Boleh juga pakai aluminium foil. Pastikan
wap air tak boleh masuk dalam adunan.
6. Kukus selama 1 jam 10
minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih
dahulu). Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa.
7. Angkat dan
tunggu kek sejuk dahulu sebelum di potong.
BAHAN UNTUK
TOPPING (ganache)
(saya ubah suai sedikit)
Bahan-bahan
300 gm coklat masakan -
dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
Cara:
1. Panaskan susu cair
dan susu pekat dengan kaedah double boiler.
2. Masukkan coklat
masakan dan kacau hingga ianya cair. Padamkan api dan masukkan butter. Kacau
lagi hingga cair.
3. Curahkan ganache atas
kek yang masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
4. Bila kek dan ganache
dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais. Boleh juga dinikmati ketika
suam-suam panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan