Bahan²:
- 3 biji telur
- 1 cawan gula
- 2 cawan tepung gandum
- 1 tsp baking powder
- 1 cawan santan
- 1 tsp ovellete
- 1 tsp pewarna hijau/perasa pandan
- kelapa parut putih (digaul dgn sikit tepung gandum dan garam)
Cara² :
- Pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovellete dan pukul lagi
- Masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna, pukul lg hingga sebati
- Isikan kelapa putih dalam acuan (suku), tekan² sikit supaya mampat
- Tuangkann adunan sampai penuh acuan
- Kukus lebih kurang 7 minit
2. Kuih Puteri Ayu (55biji)
Bahan2
4 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula caster
3 biji telor
1 1/2 cawan santan ( 1 paket santan segera +1 1/2 cwn air)
1 sudu makan ovelette
1 sudu makan baking powder
1 sudu teh pewarna hijau
Inti kelapa (1 biji kelapa parut + 2 sudu teh garam + 1 sudu mkn tepung ubi)
Cara-cara
Ayak tepung & baking powder ketepikan.
Putar telor + gula sehingga betul2 kembang.
Masukkan ovelette & pewarna hijau, putar lagi sehingga sebati.
Masukkn tepung sedikit demi sedikit berselangseli dgn santan sehingga habis.
Inti kelapa- satukan semua bahan, gaul sehingga rata.
Sapu acuan dengan minyak, ambil sedikit inti kelapa, tekan2 dlm acuan tadi, tuang adunan. Kukus selama 5 minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan