Rabu, 25 Mac 2015

Kuih Bakar Pandan

Kuih Bakar Pandan

Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
1 1/2 cawan santan
1 1/2 cawan air
3 biji telur
5-6 helai daun pandan
Sedikit pewarna hijau

Cara-cara:
1) Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam blender. Kisar sehingga hancur dan sebati. 

2) Oven ~ Tapiskan adunan ke dalam loyang yang sudah digris dengan marjerin, taburkan sedikit bijan ke atas adunan. Bakar dalam oven 180C selama satu jam atau sehingga kuih bakar masak.
3) Pemanggang Ajaib ~ Gris pemanggang ajaib. Tapiskan keseluruhan adunan terus kedalam pemanggang, taburkan bijan dan masak selama 15-20minit dengan api yang paling perlahan. Setelah isi kuih sudah masak, terbalikkan pemanggang dan biarkan selama 5 minit untuk mendapatkan warna keperangan pada atas kuih. Dah siap!! 

Kuih Bakar Pandan Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan air pandan
1 cawan santan
1 cawan susu cair 
3 biji telur
Sedikit pewarna hijau - saya guna pes pandan
Sebagai hiasan - sedikit bijan

Cara membuatnya:
1. Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan.
2. Blender hingga sebati. 
3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi ke dalamnya. Taburkan bijan (jika suka).
4. Bakar selama 40 minit pada suhu 180c hingga masak. Untuk dapat kan permukaan yg berkerak @ garing bolehlah tambah masa membakar. Saya bakar selama 1 jam untuk menghasilkan kerak yang banyak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan