Rabu, 21 Mei 2014

Laksa Asam + Laksa Penang

Laksa Asam @ Laksa Penang ( sumber : Dapur Citarasawan  & potretkasih )

Bahan-bahan
1 kg laksa basah – saya guna laksa kering yng direndam kemudian celur hingga lembut
2 liter air
1 kg ikan kembung
6 keping asam gelugur
Seikat daun kesum
2 hiris lengkuas
1 batang serai di titik
1 kuntum bunga kantan di potong kecil
2 sudu besar pes udang / 2 inci belacan
2 sudu teh serbuk perasa jika suka (saya xtahu serbuk apa) hihihi
garam secukup rasa

Bahan Kisar
3 ulas bawang merah – boleh tambah dengan 2 labu bawang besar
4 tangkai cili api
4 tangkai cili merah
(kisar dengan sedikit air rebusan hingga halus)

Bahan Sampingan
1 potong nenas di hiris
1 biji timun di potong nipis dan memanjang
2 tangkai cili merah di hiris
1 ulas bawang merah di hiris
6 tangkai daun pudina / daun salad
1 sudu petis udang jika suka - saya xsuka.. :)
Sedikit hirisan bunga kantan - kalau suka
4 biji limau kasturi di belah dua

2 biji telur rebus

Cara-cara :
1. Didihkan separuh air dan rebus ikan hingga masak. Angkat dan buang tulang ikan, kemudian siat isi ikan kecil2. (saya kisar je isi ikan… )
2. Tapis air rebusan ikan, satukan dengan lebihan air dan bahan kisar, masukkan isi ikan, asam gelugur, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan.
3. Kemudian masukkan pes udang, serbuk perasa dan garam secukupnya. Biarkan mendidih seketika.
4. Hidangkan bersama laksa dan bahan sampingan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan